Jobkandidater skal kunne alt

No Tags | Nyheder

9 ud af 10 virksomheder har urealistiske forventninger til jobsøgerne. Gå på kompromis med kravene, hvis I vil have jobbene besat, siger headhunter

 

Virksomheder leder med lys og lygte efter dygtige Key Account Managers, ledere og specialister. Men ofte forgæves, og det er virksomhedernes egen skyld, fastslår Thomas Hollen, direktør i rekrutteringsvirksomheden Shortlist, der researcher kandidater for danske virksomheder.

– I de tre år Shortlist har været på markedet, har jeg hørt den samme sang om og om igen fra både store som små virksomheder: Vi kan ikke finde de rette folk”, ”Vi får ikke relevante ansøgere” og De bedste kandidater er bare ikke jobsøgende”. Oven i købet i en tid med lavkonjunktur. Behovet for specialiseret arbejdskraft vil bare stige.

– Jeg vurderer, at 9 ud af 10 virksomheder har urealistiske forventninger til jobsøgerne, og virksomhederne nægter ofte at gå på kompromis med kravene til kandidaterne. Jeg tror nu nok, markedet kommer til at regulere sig selv, men virksomhederne skal først gennem en hård overgangsfase – og før eller siden kommer de til at slække på deres krav, siger han.

Mangel på folk

Rekrutteringsvirksomheden Shortlist kommer typisk på banen for at udvide ansøgerfeltet, når en virksomhed selv forgæves har forsøgt at finde en egnet medarbejder. Shortlist var sidste år i dialog med 8.000 potentielle kandidater til danske virksomheder. Og selv om Shortlist kan fremvise en fin hitrate – i to ud af tre tilfælde håndplukker kunden en af Shortlists kandidater – så betyder de urealistiske krav, at virksomhederne først sent indser, at kandidatmarkedet ikke kan matche de opstillede krav. Eller at kandidaterne slet ikke ønsker at arbejde hos virksomheden.

– I dag stiller virksomhederne mange ufravigelige krav til kandidaterne, som minimum skal kunne honorere 90 procent af kravene, mens 70 procents målopfyldelse var godt nok i 00’erne. Vi skal nok lande et sted midt imellem. Virksomhederne får aldrig lukket de specialiserede stillinger, hvis ikke de afviger nogle af deres krav og er villige til tage en chance og bygge på kandidaterne.

Trods den generelle høje ledighed skal mange virksomheder også erkende, at det blandt specialister er arbejdstagers marked.

– Nogle specialister så ombejlede, at de efterhånden er helt immune over for tilbud. Virksomhederne kan langt fra bare vælge og vrage, så antallet og kvaliteten af ansøgerne afgøres i høj grad af, hvor attraktiv den enkelte virksomhed er mht. løn, image og karrieremuligheder, siger Thomas Hollen.

Især ukendte små og mellemstore virksomheder er udfordret, når andelen af aktivt jobsøgende falder. De har nemlig ikke et navn, som kan tiltrække kandidater, men er ekstra udfordret på at gøre sig attraktive over for ansøgerne.


No Comments

Comments are closed.